,

Pizza-oven van leem (2/6)

Een pizza-oven van leem. Hoe bouw je dat? We volgden in de zomer van 2012 een workshop en voegden woord bij daad om er zelf een te bouwen in een achtertuin.

In het eerste bericht over de workshop van Dirk3000 maakten we de bodemplaat van de pizza-oven.

Op de bodemplaat komt een halve bol met plakzand. Dat kan zandbakzand zijn of vulzand waarmee je stoepen kunt tegelen. Als het maar plakt als je er water bij doet. Dit zand kun je gewoon bij de bouwmarkt kopen en heet vulzand, plakzand of ophoogzand. De halve bol stamp je goed aan en werk je zo glad mogelijk af met je handen. De halve bol dient als tegenvorm of mal voor de lemen wand.

Het maken van een zandbol

Het maken van een zandbol

De zandbol is rond en glad

De zandbol is rond en glad

Als de bol mooi rond is beplak je hem met natte kranten. Over de bol komen nog twee lagen leem. De kranten worden op het zand geplakt om te voorkomen dat het zand met de klei mengt.

Het bedekken van de zandbol met natte kranten om vermenging met leem te voorkomen

Het bedekken van de zandbol met natte kranten om vermenging met leem te voorkomen

Na het bedekken van het vulzand komen er nog 2 lagen leem op. De eerste laag is zonder stro, dat wordt de binnenkant van de oven die straks lekker zwart blakert van het bakken, en de tweede laag is de isolatielaag mét stro. Dat wordt de buitenlaag die later nog afgewerkt kan worden. De isolatielaag houdt de warmte vast. De oven kan wel 400 graden heet worden van binnen maar aan de buitenkant kun je straks je hand er op leggen.

pizzaoven eerste laag leem zonder stro

pizzaoven eerste laag leem zonder stro

Het aanbrengen van de tweede laag leem, nu mét stro

Het aanbrengen van de tweede laag leem, nu mét stro

Als de bol klaar is, kun je er gelijk een deurtje uitsnijden. Je kunt dit uit de losse pols doen, of eerst een deurtje van hout maken en dat als mal gebruiken om de opening uit te snijden. Daarover later meer. De opening moet je wel maken voordat de oven droogt.

De oven moet minimaal 2 weken drogen. Als je te vroeg gaat stoken heb je kans dat de leem gaat scheuren. De pizzaoven moet je ook niet in de hete zon laten drogen, afdekken met een tentje is aan te raden zodat de oven noch nat wordt, noch te snel of eenzijdig droogt door de zon.
Trouwens, een pizza-oven van leem kan alleen buiten staan met een afdak eroverheen. Leem kan namelijk niet tegen regenwater. Dus betrek in de bouwplannen ook een afdak of zorg in ieder geval voor afdekking als de oven afgekoeld is.

De pizzaoven staat te drogen.

De pizzaoven staat te drogen.

De volgende keer laten we foto’s zien van een fundering die we gemaakt hebben voor een pizzaoven in de tuin.

Dit artikel is geschreven door Elza.

Lees ook:

  1. Leemoven bodemplaat : workshop verslag
  2. Pizzaoven van leem : de tuin in
  3. Pizzaoven in de tuin: funderen
  4. Pizzaoven in de tuin : onderstel
  5. Pizzaoven in de tuin: bouwen maar
  6. Pizzaoven in de tuin : praktische tips
  7. Foto’s van pizzaoven maken op ons Flickr account

 

 

2 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *