,

Pizzaoven in de tuin – tips (6/6)

Na de workshop en het zelf bouwen van de pizzaoven in onze tuin is het dan eindelijk zover…

We gaan de pizzaoven testen. Om het vuurtje brandend te krijgen gebruiken we sprokkelhout. Het bouwen van een vuurtje is onwijs leuk. We weten allemaal beter hoe het moet dus voor een feestje is zo’n fikkie stoken geheid succes.

Ook wij hadden een serie experts. Iedereen heeft zo zijn eigen aanmaak-strategie. De een gebruikt aanmaakblokjes, de ander gebruikt waxinelichtjes of in spiritus gedrenkte kurken. Teveel papier, geen papier, te weinig papier. Even blazen of zelfs fietspompen… Een vuurtje aanmaken is een hele kunst! Hoe minder kunstgrepen hoe beter, dan komen er ook geen gekke spullen in je pizza.

Expert #1. De fietspomp voor de betere luchttoevoer....

Expert #1. De fietspomp voor de betere luchttoevoer….

Alle experts op een rijtje. "Laat mij maar even" is een veel gehoorde term op zo'n pizzaparty test-dag....

Alle experts op een rijtje. “Laat mij maar even” is een veel gehoorde term op zo’n pizzaparty test-dag….

Na een uur pielen met houtjes, fietspompen en aanmaakblokjes waren we vergaan van de rook. Wat ging er mis? Wat had ik niet goed gehoord op de workshop of over het hoofd gezien? De oplossing zat in een klein hoekje: de luchttoevoer liet te wensen over. Door het gat waar de pizza’s in en uit gaan, gaat ook de lucht naar binnen én naar buiten. Maar warme lucht naar buiten en verse lucht naar binnen botst! Door simpelweg het vuurtje naar links in de oven te schuiven begon de lucht goed te circuleren. En dat is het hele geheim van het houtgestookt pizza’s bakken: de hete luchtcirculatie. De lucht draait rond in de bol, anders hadden we de oven net zo goed vierkant kunnen maken. Door het ronddraaien komt de lucht vanzelf de uitgang tegen. Door het vuur naar links te schuiven kon de lucht beter bewegen.

Je kunt de pizza’s zo de oven in schuiven, maar wij merkten toch wat geknars en hebben daarom een rond koekrekje gebruikt. Het voordeel daarvan is dat er geen leem aan de bodem komt en dat er ook wat lucht onder de pizza komt. De lemen bodem wordt niet zo heet als de lucht boven de pizza. Bij een gewone oven is dat anders.

Eindelijk een goed brandend vuurtje!

Eindelijk een goed brandend vuurtje!

Tadá.... Pizza!

Tadá…. Pizza!

Na afloop van het bakken hadden we het deurtje er weer opgedaan, zonder de oven schoon te maken. Dit was niet zo slim want een paar dagen later troffen we beschimmelde zaken. Goed schoonmaken na afloop is dus wel belangrijk, of niet afsluit en de boel laten opdrogen.

Tips uit eigen ervaring:

  • Maak bij het bouwen de klei niet té nat, bij ons is een laag ingestort door teveel vocht (gewicht)
  • begin minstens een uur van te voren met stoken, dan krijgt de oven de kans om goed heet te worden, of beter nog: twee uur
  • gebruik droog en schoon hout, sprokkelhout uit de natuur is het beste
    gebruik geen verlijmd bouwmarkt hout en ook geen naaldhout: daar kan hars uitkomen die in de leem blijft plakken
  • beleg de pizza’s niet te zwaar, wij merkten dat de pizzabodem dan niet goed gaar wordt
  • hou de bodem dun, alleen een bodem bakken en daarna dippen in olijfolie is zálig
  • zet buiten een lange tafel neer met bakjes met ingrediënten en bolletjes deeg, dan kan iedereen zijn eigen pizza beleggen
  • laat het vuurtje uitsmeulen en ruim de volgende dag de oven leeg zodat er geen etensresten achterblijven.
  • zorg dat de pizza-oven droog staat onder een (af)dak. Leem kan niet tegen regen. Je kunt ook een opklapbaar afdak maken, dat je omhoog haalt als je gaat stoken en weer neerlaat als het vuur uit is.

Een pizzafeestje houden is erg gezellig. We hebben ons voorgenomen, zodra het weer lente is, elke zaterdag pizza’s te bakken.

Dit artikel is geschreven door Elza.

Lees ook:

  1. Leemoven bodemplaat : workshop verslag
  2. Pizzaoven van leem : de tuin in
  3. Pizzaoven in de tuin: funderen
  4. Pizzaoven in de tuin : onderstel
  5. Pizzaoven in de tuin: bouwen maar
  6. Pizzaoven in de tuin : praktische tips
  7. Foto’s van pizzaoven maken op ons Flickr account
4 antwoorden
  1. joost
    joost zegt:

    Een mooie en duidelijke beschrijving! maar ik heb nog een tweetal vragen,

    Moet je er na het opdrogen/ stoken nog altijd een afdakje boven hebben tegen de regen?
    hoeveel ben je ongeveer kwijt voor het hele geheel?

    Groetjes

    Beantwoorden
    • Geert de Bock
      Geert de Bock zegt:

      Beste Joost,

      dank voor je bericht.

      Inmiddels is het al weer ruim twee jaar geleden dat deze pizza-oven gebouwd werd. De prijzen voor 25 zakken basisleem kun je vinden in de Leemshop. De andere prijzen voor het fundament en de onderbouw weet ik op dit moment niet omdat we die niet verkopen. Toch kun je ook andere onderbouwen maken, bijvoorbeeld met afgedankte grindtegels als fundament en bakstenen uit de container die je weer metselt. Een Pizza-oven bouwen is leuk, ook omdat je er allerlei materialen bij kunt hergebruiken.

      Leem is niet bestand tegen regen. De leem loopt dan weg tussen de zandkorrels en je constructie verzwakt erg. In ons klimaat is een afdak een must.

      Succes.

      Geert

      Beantwoorden
  2. Lilian
    Lilian zegt:

    Hoi, hoi, wat een geweldig goede beschrijving, chapeau. Ik zou graag de doorsnee weten van de pizzaoven? waarvoor je dus 500 kg leem voor nodig hebt, ik kan het moeilijk zeggen op de foto?

    Alvast bedankt voor je moeite, liefs Lilian

    Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Verplichte velden zijn gemarkeerd met *